HMS -SHA på byggeplass
Norskand Prosjekt har full fokus på HMS ( Helse, Miljø og Sikkerhet) på byggeplass. Det er stort ansvar.
Når et prosjekt setter i gang blir HMS tavle satt opp. Den inneholder:
- HMS plakat med opplysninger om prosjektet, tiltakshavers navn, anleggsadresse, hvem som er prosjektleder,prosjektnavn,vaktmester, driftssjef, aksjonsplan ved ulykker, nødnummer, vernearbeidet på byggeplassen, og hvordan ulykker kan unngås.
HMS plakaten henges opp som norsk, engelsk og polsk versjon.
- HMS PLAN, inneholder mål for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø ( SHA). Orientering om prosjektet, hvilke som får HMS plan, organisasjonsplan for prosjektet med underleverandører og prosjekterende, opplysninger om forhåndsmeldingsskjema og Samordningsskjema, sikkerhetsbestemmelser, viktige nødnummer, handlingsplan ved ulykke, varslingsplan ved ulykke, bestemmelser for avfallshåndtering,opplyser om stoffkartotek, hvor fremdriftsplanen henger, rutiner for avviksbehandling, opplysninger om oversiktsplan og riggplan, orientering om kvitteringsskjema for HMS og SHA plan. HMS plan henges opp i både norsk, engelsk og polsk versjon.
- Risikovurderingsskjema: For hvert prosjekt fylles det ut et risikovurderingsskjema for å redusere risiko for skader/uhell.
- Samordningsskjema: Samordning av miljøarbeid på byggeplass. Oversikt over alle firmaer som jobber på byggeplassen.
- Forhåndsmelding til arbeidstilsynet. Dette sendes inn hvis prosjektet vare i mer enn 30 dager.
- Framdriftsplan for prosjektet.
- Vernerundeprotokoll
- Stoffkartotek: En samling av sikkerhetsdatablader for farlige kjemikalier som brukes i virksomheten. Kartoteket skal også inneholde informasjonsblad for andre helseskadelige stoffer og helsefarlig biologisk materiale.
- RUH: Skjema for uønsket hendelse.
- Riggplan
- Førstehjelpsutstyr
- Byggekortleser: Alle må registrere seg inn og ut på byggeplass til enhver tid. Alle må ha gyldige byggekort.
Eksempel på HMS tavle:
HMS: Alle våre underleverandører må fylle ut og signere egenerklæring der de bekrefter at virksomheten deres arbeider for å oppfylle kravene i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen og at virksomheten er lovlig organisert i henhold til gjeldende skatte- og arbeidsmiljøregelverk når det gjelder ansattes faglige og sosiale rettigheter.
De må også fylle ut egenerklæring stoffkartotek, så vi har oversikt over helse og miljøfarlige kjemikalier som blir benyttet på byggeplassen.
SHA: Byggherreforskriften fastslår at før oppstart av bygge- eller anleggsarbeid skal det foreligge en skriftlig plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA-plan) som beskriver hvordan risikoforholdene i prosjektet skal håndteres. Byggherren skal ivareta arbeidstakernes sikkerhet, helse og arbeidsmiljø gjennom prosjektering og gjennomføring av bygge- og anleggsarbeider.
En SHA-plan er en unik sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøplan for et spesifikt bygge- eller anleggsprosjekt. Fordi hver arbeidsplass har sine spesielle sikkerhetsmessige utfordringer, vil det være behov for en spesifikk SHA-plan for hvert prosjekt.